AYN
A kollekció és a mögöttes filozófia
 

Garantáltan egyedi!

Farmer - újrahasznosítás

a globális klímaváltozás hatásainak csökkentéséért

Mi az a farmer?


Eredetileg a 18. században a franciaországi Nimes-ben, a szükséglet hozta életre azt a kék farmer anyagot, amit ma már milliók imádnak. A név ered, hogy matrózok és rakodómunkások számára, az olasz “serge” anyaghoz hasonló erős, tartós szövetet szerettek volna létrehozni, aminek a “serge de Nimes” nevet adták (Nimes-ből származó serge), amelynek rövidítése a “denim”.

Miért farmer?

... például, mert:

 • sokoldalú
 • strapabíró és időálló
 • minden alkalomhoz illő
 • szeretjük, az életünk része
 • könnyen mosható
 • egyszerű és egyben sokszínű
 • nincs kettő teljesen egyforma
 • nem megy ki a divatból.

Miért újrahasznosítás?

A farmer nadrágok újrahasznosítását, az érzelmi okokon és azon felül, hogy vidám és vagány dolog, racionális tényezők is alátámasztják. Ezek mind, mind azt igazolják, hogy akár egy darab farmernadrág előállítása is komoly környezeti hatásokat eredményez, ezért ha már megvettük és addig hordtuk, amíg csak lehetett, akkor érdemes megnézni,hogyan vehetjük továbbra is hasznát. Készülhet belőle kutyanyakörv és póráz, táska, díszpárna, kert dekoráció, takaró, kutyatakaró … bármi, amire szükség lehet a hétköznapokban és bármi, amivel elkerülhető az új termékek vásárlása.

Erre azért is van szükség, mert például:

 • napjainkban közel 20 millió tonna szintetikus indigó festéket gyártanak évente farmerek festéséhez, amit foszilis tüzelőanyagokból állítanak elő.
 • a farmerhez szükséges gyapot termesztéséhez óriási mennyiségű vizet használnak fel. 1 kg gyapot előállításához mintegy 7.000 liter vízre, vagyis egy pár farmernadrághoz közel 10.000 liter vízre van szükség. Ez különösen ijesztő annak tükrében, hogy a 2009-2010-es időszakban 22 millió tonna gyapotot termesztettek.
 • a termelés egyes fázisai mind más és más helyszíneken folynak. A fonás, szövés, festés és varrás különböző gyárakban, sokszor más-más országban folyik, így óriási mennyiségű félkész terméket kell szállítani folyamatosan nagy távolságokra. Egy farmernadrág átlagosan 10.000 km-t utazik hajón és 4.000 km-t szárazföldön, amíg a vásárlóhoz kerül.
 • napjainkban a világon évente mintegy két és fél milliárd méter farmeranyagot dolgoznak fel.

Csipke 

Az első agaramnak, Csipkének köszönhetem, hogy elindított és hű társam a hagyományaink világába kalauzoló különleges utazásom során, ahol megismerkedhettem többek között a magyar csipke díszítéseinkkel is.

A Csipke kollekció tisztelgés a magyar agár nemessége és kifinomultsága, valamint a magyarság hagyományaiba kódolt csodák és ősi tudás előtt.    

Flower power

A wikipedia megfogalmazása szerint ˇa flower power "a hippi korszak fő ideológiája, jelentése átvitt értelemben a fegyverek és háborúk helyett a béke és szeretet hatalma."

A kollekció megtestesíti mindazon értékeket, amelyeket az AYN is képvisel, sőt, azon túlmutat. Egy teljes, állat- és természetbarát életfilozófia jelenik meg benne.

Denim & Dog & Design

Ökotudatos egyediség - nem csak kutyásoknak

#denimupcycling #upcycledart #bedifferent0

Kosár